Skip links

Ik ben Vlissingen

Ik ben Vlissingen

Interview met kapitein Ad Theune

Ad Theune (62). Getrouwd, 3 kinderen. Geboren in Vlissingen. Kapitein op de Westerschelde Ferry. Begon 41 jaar geleden als matroos op de PSD-boten. Vaart sindsdien heen en weer.

“Ze vragen wel eens: raak je het niet beu? Nee, het is juist een uitdaging. Een van de drukste vaarwegen ter wereld. Het is elke keer weer een puzzel hoe we de oversteek gaan maken.”

“De veiligheid en apparatuur zijn natuurlijk sterk verbeterd. Bij de PSD was het nog echt varen. Zeker de prinsessenboten. Stampen en slingeren. Nu is het meer een varend salonnetje.”

“De Olau Line kwam altijd om 18.25 uur binnen bij de Songaboei. En dan vanuit Breskens mooi aansluiten op het schroefwater. Achter die grote kont aan naar Vlissingen. Een belevenis.”

“Ik ben opgegroeid in de Bloemenbuurt. Het ouderwetse gezinsleven. Tussen de middag via de brandgangen naar huis om warm te eten. Dat je overal het vlees en de aardappelen rook.”

“Ik kijk vaak naar oude foto’s van Vlissingen. En als ik dan door een of andere straat rijd, stel ik me voor dat sommige dingen er nog staan. Ben wel een geschiedenismannetje zeg maar.”

“Het meest hou ik van de ruimte hier. Het mooie wonen. Dat je na een vakantie denkt: we hoeven eigenlijk helemaal niet weg hier. Je pakt de fiets en overal om je heen heb je de vrijheid.”

Dit portret is geschreven door Helge Prinsen. De foto van Ad is gemaakt door Ruben Oreel. Meer portretten van Vlissingers op http://www.helgeprinsen.nl/ik-ben-vlissingen/ of in de Vlissingse Bode.

Deze website gebruikt cookies zodat jij onze website het beste kan gebruiken.